Közlemény autómosó zajkibocsátásáról

Téglás, Alkotmány utca 32. szám alatti önkiszolgáló autómosóra vonatkozó zajkibocsátási határérték módosítása


https://teglas.hu/file/hirek/65ae6e51855b7/Kozlemeny_-_automoso.pdf

 

KÖZLEMÉNY

 

A Téglási Polgármesteri Hivatal Jegyzője az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. tv. ( Ákr. ) 89. § (1) (2) bekezdése értelmében a döntéséről készült közleményt az alábbiak szerint közéteszi.

 

A közleményt a hatóság a hirdetőtábláján, valamint a honlapján helyezi el. A kifüggesztés, a honlapon történő közzététel esetén a közzététel napja: 2024.01.22.

 

Az eljáró hatóság megnevezése: Téglási Polgármesteri Hivatal Jegyzője

 

Az ügy száma: PH/339-2/2024.

 

Az ügy tárgya: Téglás, Alkotmány utca 32. szám alatti önkiszolgáló autómosóra vonatkozó zajkibocsátási határérték módosítása

 

Az ügyfél neve, székhelye, KSH száma: Multi Enterprise Kft. 4030 Debrecen, Böszörményi utca 68. P.ép. 4. em. 23. ajtó, KSH száma: 265227444791 113 09.

 

I.

Multi Enterprise Kft. (a továbbiakban: Ügyfél) kérelmére, a 4243 Téglás, Alkotmány utca 32. szám alatti telephelyén kialakított önkiszolgáló autómosó

új zajkibocsátási határértékeit

az alábbiak szerint határozom meg:

 

A zajforrás közvetlen hatásterületén elhelyezkedő, zajtól védendő ingatlanok:

A Városháza utcán:

  • északi irányban:

3907/4, helyrajzi számú beépítetlen ingatlan, valamint a 3904/2 helyrajzi számú, az építményjegyzék szerint: 1110 jelölésű, egylakásos lakóépületnek minősülő ingatlanok,

  • déli irányban:

3913/17 helyrajzi számú beépítetlen ingatlan,

az Alkotmány utcán:

  • északi irányban:

3905 helyrajzi számú beépítetlen ingatlan, valamint a 3907/1, 3907/3, 3906, 3905, 3904/1, 3903/1 helyrajzi számú, az építményjegyzék szerint: 1110 jelölésű, egylakásos lakóépületnek minősülő ingatlanok,

  • déli irányban:

3911/1, 3913/16 helyrajzi számú az építményjegyzék szerint: 1110 jelölésű, egylakásos lakóépületnek minősülő ingatlanok.

Az új zajkibocsátási határértékek a hatásterületen lévő védendő létesítmények homlokzata előtt, az egyes épületszintek padlószintjének megfelelő magasságtól számított 1,5 m magasságban a nyílászárótól 2 m-re, valamint a jelenleg beépítetlen, de a későbbiekben beépíthető ingatlanok beépítési vonala előtt 2 m-re:

nappal 06-22 óra közötti időszakban 55 dB,

éjjel 22-06 óra közötti időszakban 45 dB.

 

Az alaphatározat egyéb rendelkezései, így többek között az alaphatározatban szereplő, de jelen határozat rendelkező részében nem említett ingatlanok esetében, az alaphatározatban megállapított zajkibocsátási határértékek változatlanul érvényesek.

 

II.

Felhívom a figyelmet, hogy a környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/2007. (X. 29.) Korm. rendelet (továbbiakban: Korm. rendelet) 11. § (5) bekezdése szerint minden olyan változást, amely határérték túllépést okozhat (pl. a technológia megváltoztatása, zajos gépek üzembe állítása, új lakóépületek építése a környezetben, stb.) 30 napon belül be kell jelenteni a Téglási Polgármesteri Hivatal Jegyzőjének (a továbbiakban: zajvédelmi hatóság) a zajkibocsátási határértékek megállapításának, valamint a zaj-és rezgéskibocsátás ellenőrzésének módjáról szóló 93/2007. (XII.18.) KvVM rendelet (a továbbiakban: KvVM rendelet) 3. számú melléklete szerinti bejelentőlapon.

 

III.

A határértékek betartása a határozat véglegessé válásának napjától kezdődően folyamatosan kötelező.

IV.

Felhívom Ügyfél figyelmét, hogy a zajvédelmi hatóság a Korm. rendelet 26. § (1) bekezdés a) pont aa) alpontja alapján a védendő terület jellegétől függően a 3. számú melléklet 1.1 alpontja vagy 1.2 alpontja szerinti bírságot szabhat ki, amennyiben a határozatban megállapított zajkibocsátási határértékeket a teljesülési határidőt követően túllépi.

V.

Eljárási költség nem merült fel, így arra vonatkozó fizetési kötelezettséget nem állapítottam meg.

VI.

A döntés ellen a fenti iktatószámra hivatkozva annak kézhezvételétől számított 15 napon belül a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalnak címzett, a Téglási Polgármesteri Hivatal Jegyzőjénél benyújtandó fellebbezéssel lehet élni. Az ügyfél a fellebbezését indokolni köteles, a fellebbezésnek a megtámadott döntéssel tartalmilag összefüggőnek kell lennie, és a fellebbezésben csak a döntésből közvetlenül adódó jog- vagy érdeksérelemre lehet hivatkozni. A fellebbezés illetékének összege 5 000 forint. Papíralapon benyújtott fellebbezés esetén az illeték összegét a fellebbezésen illetékbélyeg formában kell leróni. Elektronikus úton előterjesztett fellebbezés esetén az illeték összegét Téglási Polgármesteri Hivatal 11600156-11038157 számú illeték beszedési számlájára - az adószám feltüntetésével - átutalással kell megfizetni és a fellebbezéshez csatolni kell az átutalás visszavonhatatlan megtörténtét igazoló banki nyilatkozatot.

Indokolás kivonata

 

Ügyfél 2024. január 16. napján az önkiszolgáló autómosó zajkibocsátási határértékeinek megállapítására vonatkozó - a KvVM rendelet 2. melléklete szerinti - kérelmet nyújtott be a zajvédelmi hatósághoz, amelynek indokaként a településrendezési tervben bekövetkezett változások miatt a védendő területek, épületek zajvédelmi besorolásának megváltozását jelölte meg.

 

Téglás Város helyi építési szabályzatáról szóló 19/2023. (XI.16.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: HÉSZ) 1. melléklete szerint, a telephely a HÉSZ hatálybalépésétől, azaz 2023. december 17. napjától kezdődően településközponti vegyes terület (Vt-4) építési övezetbe tartozik.

 

A közlemény I. fejezete ingatlanokat érintően a zajkibocsátási határértékeket az alábbiak szerint határoztam meg:

 

A környezeti zaj- és rezgésterhelési határértékek megállapításáról szóló 27/2008. (XII. 3.) KvVM–EüM együttes rendelet (a továbbiakban: KvVM-EüM együttes rendelet) 1. melléklet 1. pontja szerinti táblázat 4. pontja szerint: lakóterület (nagyvárosias beépítésű), a vegyes terület zaj terhelési határértéke (LTH):

  • nappal 06-22 óra LTH= 55 dB,
  • éjjel 22-06 óra LTH=45 dB.

 

A KvVM rendelet szerint, mivel a vizsgált zajforrás közvetlen hatásterülete nem áll fedésben más üzemi vagy szabadidős zajforrás közvetlen hatásterületével, ezért a zajkibocsátási határérték megállapítására az 1. számú melléklet 1. pontja szerinti módszert alkalmaztam: Üzemi és szabadidős zajforrás zajkibocsátási határértéke (LKH) = LTH; nappal 06-22 óra LKH = 55 dB, éjjel 22-06 óra LKH=45 dB.

 

Az alaphatározatnak megfelelően, Ügyfél becsatolta a környezeti zajszint méréséről szóló, 2021. július 2-án kelt vizsgálati jegyzőkönyvet, amely szerint, a telephelytől származó zaj nagysága megfelel az alaphatározatban megállapított nappali és éjjeli határértékeknek.

Tekintettel arra, hogy az alaphatározatban előírt értékek, jelen módosító határozatban 5-5 dB-el alacsonyabb mértékben került meghatározásra, ezért Ügyfél újabb - az alaphatározat módosításával összefüggő - zajmérésre való kötelezését mellőztem.

A zajvédelmi hatóság határozata a Téglási Polgármesteri Hivatal 7. sz irodájában megtekinthető.

 

Téglás, 2024. január 22.

 

Szilágyi József László jegyző megbízásából:

 

 Dr. Lipták János s.k.

hatósági irodavezető

';