Elhelyezkedés

 

Földrajzi fekvés


Téglás az Északi szélesség 47° 41 és a Keleti hosszúság 21° 40-nél, Magyarországon fekszik.
A város Hajdú-Bihar megye északi, urbanizáltabb részén, Debrecentől 21 km, Nyíregyházától 26 km-nyi távolságra helyezkedik el. A település autóval, és tömegközlekedési eszközökkel (vonat, autóbusz) egyaránt könnyen megközelíthető.
Elérhetőség: Érinti a várost a 4. sz. főút és a Budapest - Záhony vasútvonal. Debrecen 15-25 perc, Nyíregyháza 25-35 perc alatt érhető el. A legközelebbi repülőtér: Debrecenben van.

 

Természeti adottságok


Természetföldrajzi szempontból a terület a Nyírség déli részéhez tartozik. Eolikus homokkal fedett hordalékkúp-síkság, tehát a felszínét eolikus homokformák jellemzik. Ennek következménye, hogy errefelé a gyenge minőségű homoktalajok jellemzőek Az éghajlat kedvező: az évi középhőmérséklet 9,6-9,8 °C, az évi hőingás 23-24 °C, éves csapadék mennyiség 550-600 mm, éves napfénytartam 2000-2050 óra. Az uralkodó szélirány észak, északkeleti.
A környéken nagyobb folyó, tó nincs, csak egy időszakos tavacskával találkozhatunk (Kisrét). A talajvíz 2-4 m mélyen van, kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos. A mélyben termálvíz található, melynek feltárása még nem történt meg.
Florisztikai szempontból a Nyírségi flórajáráshoz tartozik. Növényzetének jellegzetes társulásai: tölgy-, kőris-, szil ligeterdők, tölgyesek, homokpusztagyepek. Védett területek: Beloiannisz- erdőrész, Angolkert. A Beloiannisz-erdőrész különleges élővilágú, az egykori erdők maradványát őrző terület. Az Angolkert valóságos botanikus kert, melyet gróf Degenfeld Gusztáv alakított ki. Külföldről hozatott fafajtákat, platánt, tulipánfát, nyárfát és feketediót, melyeket a homoki kocsányos tölgyek közé ültetett.

 

 

';