Magyar Kultúra Napja Tégláson

Téglás Város Önkormányzata, valamint a Városi Könyvtár és Kulturális Központ 2020. január 20-án a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett, színvonalas városi ünnepséggel nyitotta meg az év kulturális programjainak sorát.



 

A szervezők ismét egy olyan eseményre invitálták a közönséget, amelyen a település polgáraival közösen tiszteleghettek a magyar kultúra, illetve kulturális tevékenységükért városi elismerésben részesülők szakmai elhivatottsága előtt.



Szabó Csaba polgármester ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta közös történelmünk, közös sorsunk megtartó erejét, mely nélkül nem lenne jelenünk, és amely nélkül nem építhetnénk jövőt. Beszédében hangsúlyozta, hogy Téglás városa eddig is, és ezután is törekedni fog a helyi közösségnek, mint egész magyarságunk egy maroknyi, de fontos pillérének erősítésére, és minden fejlesztésével ösztönözni kíván az itthon maradásra.



A település nevében megköszönte, hogy ennek a törekvésnek a kulturális szféra dolgozói az elmúlt évben is aktív részesei, vállalói voltak, és reményét fejezte ki, hogy munkájukat a jövőben is hasonlóan magas színvonalon végzik.
Ezt követően a Kulturális és Művészeti díjak átadására került sor, melynek keretében Németi Katalin közművelődési intézményvezető ismertette Téglás Város Képviselő-testületének határozatát.
A határozat értelmében kiemelkedő és példaértékű kulturális tevékenységéért a rangos elismerést 2020-ban Fejszés Attila színművész, valamint a DFDC Moderntánc Csoport kapta.

 

    


A díjazottaknak a település nevében Szabó Csaba polgármester és Chebliné Kocsis Erzsébet alpolgármester fejezte ki köszönetét, további munkájukhoz sok sikert és jó egészséget kívánt.


     


Az est további részében a közönség kivételes és ritka pillanatok részese volt, amikor az elismerésben részesülők rövid, de annál szívmelengetőbb műsoros „ízelítőt” adtak tehetségükből, tevékenységükből.
A Sütő Dávid, Nádasdi Éva és Szabó Dániel vezetésével működő moderntánc csoport tagjai a mozgásművészet, míg Fejszés Attila színművész ezúttal az ének, a zene varázslatos világába kalauzolta közönségét.


     


Míg díjazottjaink szűkebb hazánk, és helyi közösségünk összetartozását, addig őket követő fellépőink egész nemzetünk egységét, határokon innen és túl élő, lüktető magyar kultúránkat regölték meg, szavalták el irodalmunk legszebb verseivel díszítve. Papp István, a Debreceni Csokonai Színház színésze, és Béke Csaba lantművész tolmácsolásában, a nemzeti összetartozás jegyében összeállított, „Jersze, emlékezzünk….” című zenés-irodalmi műsoruk felemelő és méltó zárása volt a Magyar Kultúra téglási ünnepének.


          


A díjazottaknak szívből gratulálunk!

 

Németi Katalin
Téglási Városi Könyvtár és Kulturális Központ vezetője

 

További fotók itt megtekinthetők

 

Fejszés Attila méltatása        DFDC méltatása        Téglási gondolatok Fejszés Attila díjáról

';