Legnépszerűbb

Itt található

Téglási Teátristák

A Téglási Városi Könyvtár és Közművelődési Intézmény által 2006. évben alapított csoport, akik a könyvtár felhívására jelentkezve kedvet, tehetséget éreztek a színpadi játékhoz.

Az akkor még 7 főből álló műkedvelő társulat, az intézmény által felkért drámapedagógus szakmai irányításával, heti egy alkalommal találkozott a könyvtár rendezvénytermében, ismerkedve egymással, és saját színészi képességeikkel.

Első előadásuk egy amatőr társulattól szokatlanul merész, nagy lélegzetű produkció,  Molnár Ferenc: „Játék a kastélyban” című három felvonásos színmű bemutató előadása volt, amellyel azonnal óriási sikerrel robbantak be a köztudatba, a város kulturális életébe.

Ebből a sikerből táplálkozva azóta folyamatosan és látványosan fejlődtek, mindig új műfajjal, színpadi megoldásokkal próbálkoztak.

Így láthattuk tőlük  a téglási Mozi színpadán a „Játék a kastélyban” ; „A helység kalapácsa” ; „A rátóti csikótojás” ;  „A windsori víg nők” ; a „Liliomfi”, a „Tanulmány a nőkről”, vagy a „Padlás”  című produkciókat, egyre inkább ráérezve a közönség igényeire, és saját, egyéni képességeikre, tehetségükre. Miközben valódi csapattá, közösséggé kovácsolódtak, mind többen és többen csatlakoztak hozzájuk, diákok, akik iskola mellett, dolgozók, akik munka mellett, családanyák, akik otthoni teendőik mellett is szabaddá tettek heti két órát (bemutatók előtt egész hétvégéket is) az életükből, hogy próbálhassanak, hogy találkozhassanak.

Számtalan műfajban próbálták ki tehetségüket: a könnyed, lírai daraboktól, a népi hangvételen, a vígjátékokon át, a zenés-táncos előadásokig, folyamatosan kísérletezve, a saját hangvétel, testhezálló szerep, és előadásmód megtalálására törekedve.

A településnek minden év decemberében egy-egy új produkcióval mutatkoznak be, rendszeresen lépnek fel a Színházi Világnap alkalmából, állandó közreműködői a társintézmények programjainak, színesítik a városi rendezvények műsorait, lelkesen tesznek eleget más települések felkéréseinek, szívvel-lélekkel képviselik városunkat, őrzik és közvetítik kulturális értékeinket, szórakoztatnak, a szó legnemesebb értelmében.

 

 

';