Legnépszerűbb

Itt található

Gulyásfesztivál

A 2009-ben indult téglási Gulyásfesztivál 2016-ra tradicionálissá vált, a város éves rendezvényei között kiemelkedő helyet elfoglaló fesztivál. A helyi közösségek bevonásával megvalósuló rendezvény közösségépítő, helyi identitást erősítő, kiemelten jeles esemény.

A téglási Gulyásfesztivál a helyi közösségek bevonásával és a helyi lakosság együttműködésével zajlik.

 

A rendezvény nemzeti ételünk, a gulyás főzésének, elkészítésének különböző módozatai köré fonódik. A lakosság körében meghirdetett főzőversenyen családok, baráti társaságok, intézmények, egyesületek, civil szervezetek mérkőznek meg egymással, nagy lelkesedéssel mutatják meg főzőtudományukat.

 

A téglási gulyásfesztivál célja az, hogy a helyi lakosság számára a gasztronómián keresztül vonzóvá tegye a népi hagyományok őrzését, ápolását, valamint erősítse a közösségi összetartozás erejét.

 

A hagyományos szüreti felvonuláson népviseletbe és hajdú viseletbe öltözött lovasok, feldíszített fogatok, hintók vesznek részt és járják a város utcáit.

 

 

A színpadi produkciók legnagyobb része a magyar folklór köré csoportosul, s nagy hangsúlyt kap a helyi fellépők szerepeltetése. A kézművesek utcájában képzőművészeti értékek kerülnek bemutatásra, melyek között nagy hangsúlyt kapnak a helyi és környező települések kézműveseinek alkotásai, ugyanúgy ahogyan a helyi őstermelők számára is mód van a bemutatkozásra.

A helyi civil szervezetek és intézmények, egyesületek, családi, baráti társaságok aktívan kapcsolódnak be az eseménybe.

Mindez azt eredményezi, hogy Téglás lakosai magukénak érzik, évről évre nagy lelkesedéssel várják a Gulyásfesztivált. Az érdeklődők száma meghaladja az 1000-1500 főt. A rendezvény kiváló lehetőséget nyújt a helyi identitás és a közösséghez tartozás élményének megerősítésére.

 

http://www.utazzitthon.hu/gulysfesztivl-teglas-30442.html

https://www.youtube.com/watch?v=tJWDE-LTBFQ

https://www.youtube.com/watch?v=C9rergelUk8

';