Legnépszerűbb

Degenfeld-Shomburg kastély

 

A téglási Degenfeld-Schomburg kastély Tiszántúl legnagyobb kastélya. Az klasszicista stílusú romantikus jegyekkel kialakított kétszáz éves kastély és kertje kulturális és turisztikai közösségi helyszín. Megférnek egymással reprezentatív események, konferenciák, kiállítások, esküvők, családbarát és ifjúsági programok egyaránt.

Építtetője Debrecen város császári, királyi tanácsosa, Bek Pál földbirtokos, földmérő szakember, akinek tizenegyezer holdas birodalma volt a keleti országrészben Tokajtól Debrecenig.

A birtok az egyik Bek lány házassága révén került a svájci-szász származású Degenfeld grófi család Erdélybe elvándorolt ágának tulajdonába.

A kastély a társasági élet központja volt, jeles találkozóhelye a magyar kultúra nagyjainak. Kölcsey és  Kazinczy vendégeskedett itt, és látogatást tettek olyan történelmi személyiségek is, mint Széchenyi István, a szabadságharcos Rakovszky Samu és Nagy Sándor József, valamint gróf Tisza István. A II. világháború után iskola és nevelő intézetként szolgált az épület, ami a lassú pusztuláshoz vezetett.

A felújítást már új tulajdonosai indították el 2013-ban saját erő és európai uniós támogatással. Az első ütemben helyreállították a homlokzatot és a földszint belső tereit. Rendezvényközpont lett a nemes lakók hajdani lakhelyéből. Megújul a hajdan botanikus kertbe illő növényekkel teleültetett tízhektáros kastélykert is, ahol idővel tanösvényt alakítanak ki.

A Degenfeld-Schomburg kastély a béke és a nyugalom szigete, ahol a nemesség értékei a jelenkor letisztultságával párosulnak. A hajdani nemesi család lakhelyén rendezvényközpont nyitja kapuit. A kastély felújított földszintjén három terem 160 fő vendéglátására nyújt kényelmes helyet. A 110, 70 és 60 négyzetméteres reprezentatív termek esküvők, konferenciák, kiállítások, kulturális rendezvények és családi ünnepek számára egyaránt alkalmasak. A 300 négyzetméteres terasz kiváló helyszín szabadtéri események megtartására.

A Degenfeld-Schomburg kastély a béke és a nyugalom szigete, ahol a nemesség értékei a jelenkor letisztultságával párosulnak. A múltidézés hangulata lépten-nyomon érzékelhető az Alföld ezen romantikus helyszínén. A rendezés alatt lévő helytörténeti kiállítás érdekes információkkal várja majd az érdeklődőket.

www.degenfeldkastely.com

www.teglas.hu

http://heraldikakiado.hu/konyvek/csalad-tortenet-hatarok-nelkul.htm

kastelyok.eu

https://hu.wikipedia.org/wiki/Degenfeld-kastély_(Téglás)

www.oszk.hu/

 

';