Téglási csigapörgetők c. film

 

A Téglási csigapörgetők c. kisfilm a csigacsinálás rejtelmeibe avatja be a nézőket. Kitűnően szemlélteti azt a hagyományt, ahogyan a falusi lakodalmak alkamával közösen készítették az asszonyok a húslevesbe való csigatésztát. Ez a mára már eltűnőben lévő társadalmi szokás a film segítségével a jelenkor és az utókor számára is ismertté, élővé válik az alkotás segítségével. A filmben, melyet Szabó Csaba készített, a téglási Ezüst Alkony népdalkör tagjai mesélnek a számukra még ma is elevenen élő néphagyományról.

A Téglási csigapörgetők c. filmet két okból is érdemes a Téglási Helyi Értéktárba felvenni. Egyrészt gasztronómiai jelentősége van, a jellegzetes magyar levesbetét, a csigatészta készítésének lépéseit mutatja be igen nagy alapossággal.

Másrészt azt a hagyományt eleveníti fel, mely szerint a lakodalmi előkészületek fontos eleme volt az az alkalom, amikor az asszonyok együtt készítették az ünnepi levesbe való a csigatésztát, mindezt közös énekléssel, mesemondással, tréfálkozással fűszerezve.

http://www.boon.hu/a-csigacsinalast-vittek-szinpadra/2844271

https://www.youtube.com/watch?v=FSIZRfcZSUE

';