Legnépszerűbb

Itt található

Angolpark

A kastélyt körülvevő angolkertet gróf Dégenfeld Gusztáv alakíttatta ki a 19. század végén..A kastély körül elterülő park a tőle északra fekvő 230 kataszteri holdas (= 99 hektár) erdőkert – Angolkert – része volt a főnemesi lakók idején. Ma a kastélyhoz tartozó kastélykert elhatárolt területe 10 hektár, ötven éve természetvédelmi terület. A kastély megjelenése a fákkal dúsan beültetett nagy kiterjedésű parkkal igen különleges, vadregényes. A klasszicista kastély nyugati homlokzata elé épített oszlopos kocsibehajtóban lévő főbejáratához a déli kaputól induló ívesen emelkedő romantikus hangulatú út vezet a parkon keresztül. Ez az út az érkező fogadását izgalmassá teszi, meglepetést ígérA kertben élő óriás platánfák a park kétszáz éves kincsei páratlan szépségűkkel lenyűgözik a lombok alatt sétálók figyelmét.

A 2010-es nagy vihar nem kímélte a kastélyparkot sem, az értékes növények több mint fele elpusztult. A kastély felújításával párhuzamosan 2013-ban elkezdődött a kert megifjítása, rendbetétele, mely jelenleg is folyamatban van.

A kert 1953 óta természetvédelem alatt áll. A kert érdekessége, hogy a külföldről hozatott különleges fafajtákat a Nyírség őshonos fái közé telepítette így tulajdonképpen botanikus kertet alakított ki. A 131 hektár kiterjedésű terület fő jellemzője az őshonos kocsányos tölgyes, de összesen mintegy 60 fafajtát találhatunk itt, például az amerikai vagy fekete diót, ezüst hársat, jegenyefenyőt, óriás olasz nyárfát, platánféléket, tulipánfát, vasfát, s különböző cserjeféléket, mint fagyalt, gyöngycserjét és sóskaborbolyát.

http://www.degenfeldkastely.com/

https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%A9gl%C3%A1s

Rakonczay Z. : 2004. A Hortobágytól Bátorligetig-Az Észak-Alföld természeti értékei. Mezőgazda Kiadó. Budapest

 

 

 

';