Legnépszerűbb

 

Komplex energetikai fejlesztések Téglás Város intézményeinek épületein

PROJEKT LEÍRÁSA:

 

Téglás Város Önkormányzata 2016.06.30-án pályázatot nyújtott be az Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése TOP-3.2.1-15 pályázati kiírásáraKomplex energetikai fejlesztések Téglás Város intézményeinek épületeincímmel. Az önkormányzat a 2017. május 26-i támogatási szerződéskötést követően megkezdte a kivitelezést. A projekt elszámolható összköltségének támogatási intenzitása 100 %-os lesz, így a támogatási összeg: 185.075.558 Ft.

 

MŰSZAKI MEGOLDÁS:

 

A beruházás célja 5 önkormányzati közintézmény kapcsán utólagos hőszigetelés, nyílászáró csere, fűtéskorszerűsítés és fotovillamos rendszer kialakítása saját villamosenergia-igény kielégítése céljából.  A projekt célja, hogy összhangban az európai uniós és a hazai energiapolitikával, a lehetőségekhez mérten a környezeti szempontokat érvényesítse a gazdasági fejlődésben. Az önkormányzati törvény értelmében több kötelező feladatot ellátó szervezet intézményeinek villamosenergia fogyasztással kapcsolatos korszerűsítésére kerül sor a pályázatban, annak érdekében, hogy ezzel a költséghatékonyság mellett a megújuló energiafelhasználást erősítse.

Két épületben (Kossuth és Fényes utcai óvoda) valósul meg hőszivattyú rendszer kiépítése.

Négy épületben (Kossuth utcai 25 kW és Fényes utcai 50 kW óvoda, könyvtár 8 kW, közigazgatási irodaépület 20 kW) valósul meg mindösszesen 103 kW teljesítményű napelem rendszer telepítés. Négy épületben (Fényes utcai óvoda, helytörténeti múzeum, könyvtár, közigazgatási irodaépület) valósul meg utólagos szigetelés és nyílászárócsere, míg a Kossuth utca óvodában csupán szigetelési munkák kivitelezése történik.

Négy épületben (Fényes utcai óvoda, helytörténeti múzeum, könyvtár, közigazgatási irodaépület) valósul meg világítás korszerűsítés (Világítótest és kapcsolódó villamos és rögzítő szerkezeti elemek beszerzése, beszerelése).

Mind az öt épületben (Kossuth és Fényes utcai óvoda, helytörténeti múzeum, könyvtár, közigazgatási irodaépület) megvalósul fűtéskorszerűsítés.

 

Hosszú távon az önkormányzat célja, hogy a lehető legnagyobb mértékben önellátóvá tudja tenni épületeit, azaz minél kisebb mértékű legyen a költségvetési forrásoktól való függés. A megújuló energiaforrások kiaknázása révén a fenntartási kiadások idővel minimalizálódnak, az így megtakarított pénz pedig egyéb fontos célokra lesz hasznosítható és átfogó programok is finanszírozhatóvá válnak. Közvetlen és közvetett módon a kiadások csökkentése révén hozzájárul majd a település további fejlesztési terveinek finanszírozásához. A projekt célcsoportja az érintett intézmények dolgozói illetve látogatói. Közvetett módon a település és vonzáskörzetének lakossága is érintetté válik.

A célok rövid összefoglalása: havi kiadások szignifikáns mérséklése az energetikai jellemzők javításával, munkahely teremtés, a rentábilis működés biztosítása az önkormányzat hosszú távú működéséhez, a CO2 terhelés javítása, ÜHG kibocsátás csökkentése, környezettudatos szemlélet erősítése, növelni a hazai megújuló energia hasznosítás arányát.

A projekt keretében nem kerül új infrastruktúra, illetve új tevékenység/ szolgáltatás létrehozásra, csupán a jelenlegi infrastruktúra energetikai korszerűsítése történik. A település önkormányzata jelen projekt keretében több közintézmény megújuló energetikai korszerűsítését tervezi. Ezeknek az intézményeknek a fenntartása jogi státuszából adódóan kötelező feladata, így a projekt teljes mértékben illeszkedik tevékenységéhez.

 

A fejlesztés teljes mértékben illeszkedik a Nemzeti Energiastratégia 2030, Magyarország II. Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Terv, ill. Nemzeti Épületenergetikai Stratégiában megfogalmazottakhoz.

 

RÉSZTVEVŐK:

 

Kedvezményezett: Téglás Város Önkormányzata

Irányító Hatóság: Nemzetgazdasági Minisztérium

Közreműködő szervezet: Magyar Államkincstár Hajdú-Bihar Megyei Igazgatósága

Projektmenedzsment: Hajdúsági-Nyírségi Pályázatkezelő Nonprofit Kft. (4254 Nyíradony, Kossuth u. 2.)

Műszaki ellenőr: Ámbitus Építész Iroda Kft. (4220 Hajdúböszörmény, Korpona u. 14. sz. 1/6)

Kivitelező: Alternatív Zöldenergia Kft. (4025 Debrecen, Erzsébet u. 48.)

PR nyilvánosság: DEA Marketing Kft. (4254 Nyíradony, Kodály Z. u. 6.)

 

HÍREK:

2018/07/11 – Aláírásra került a kivitelezési szerződés

A sikeres közbeszerzési eljárás eredményeként aláírta az Önkormányzat a kivitelezést végző Alternatív Zöldenergia Kft-vel a kivitelezésre vonatkozó vállalkozási szerződéseket. A kivitelező 2018. október 31-i határidőre végzi el a fejlesztést.

2018/04/13 – Megindításra került a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás

Téglás Város Önkormányzata - a 2015. évi CXLIII tv. III. rész szerint - közbeszerzési eljárást indított a kivitelező személyének kiválasztása érdekében.

KAPCSOLAT:

 

Ha kérdése van, akár a fejlesztésekkel általában, akár magával az energetika fejlesztés kivitelezési munkálatokkal kapcsolatban, kérjük, keressen minket bizalommal!

 

Téglás Város Önkormányzat

Vass Irén - Településfejlesztési-, és üzemeltetési Irodavezető

Cím: 4243 Téglás, Kossuth u. 61.

Telefon: +36 52 384-312

               + 36 20 501 1142

E-mail: teglasph@teglas.hu

 

GALÉRIA:

Könyvtár:

 

 

 

Közigazgatási iroda:

 

 

 

Múzeum és galéria:

 

 

 

Óvoda régi épületszárny:

 

 

 

 

Óvodai pavilon:

 

 

';