Hagyományaink vendégségben

Újra együtt Kárpátaljai Téglás testvérvárosunkkal
 


Szeptember első hosszú hétvégéjén, 2021. szeptember 3-5-ig vendégünk volt a Kárpátaljáról testvérvárosunk delegációja. 3-án, pénteken a határátkelés viszontagságai után, délben érkezett barátainkat először a városházán láttuk vendégül, a közös ebéd jó alkalom volt, hogy beszélgetés során mindkét település tájékozódjon egymás hétköznapjairól, életéről. Ezt követően elsétáltunk a városi Bowling-pályára, a séta alkalmat adott Téglás belvárosának bemutatására. A bowling-pályán két város csapata mérte össze tudását. Itt került sor a Téglási Teátristák előadására, akik magyar szépirodalmi műveket adtak elő.

A téglási Degenfeld-kastélyban folytatódott a téglási hagyományok megélése, A téglási Bek Pál Kertbarátkör elnökének borkóstolójával, ahol a téglási bikavérrel is megismerkedhettek vendégeink. Majd közösen egy tárlatvezetéssel kísérve megtekintettük a téglási hajdúk letelepítésének 400. évfordulója tiszteletére rendezett kiállítást, ahol kölcsönösen ismerkedett a két város egymás múltjával, gyökereivel, kultúrájával. A kastély kertjében az egykori, közel 200 éves botanikai hagyományról beszélgettünk, illetve ennek jövőjéről, tervekről.

A Téglási Polgármesteri Hivatal előtt elhelyezett Testvérvárosok neveit tartalmazó állványon elhelyeztük a kárpátaljai Téglás testvérvárosunk faragott névtábláját, amiről videófelvételt készítettünk, és osztottunk meg.

Zöldség-gyümölcs kiállítással folytatódott a nap a Bárczay Anna Városi Óvodában, a Városi Kertészet és a Bek Pál Kertbarátkör terményeit lehetett megtekinteni, a kiállítást a kertbarátkör szakmai tanácsadója nyitotta meg. Majd közös vacsorával zárult a nap.

Szombaton, a debreceni kirándulást választották a vendégeink, ahol meglátogatták a Nagytemplomot, a Debreceni Református Kollégium múzeumának kiállítását, és Déri Múzeum Trianon kiállítását, valamint a Munkácsy Krisztus Trilógiát.

Visszatérve Téglásra bekapcsolódtak a Gulyásfőző versenybe, megkóstolták a helybe készült gulyáslevest, és népi ételeket (cinke), részt vettek a közös ünnepségben, a Szüreti felvonulásban, a szüreti fogatok bemutatásával megismerkedtek a helyi lovas hagyomány elemeivel, Mindkét város polgármestere köszöntötte a Gulyásfesztivál résztvevőit, a Kárpátaljai Téglási Csalogány Asszonykórus pedig népdalokat adott elő, illetve citerázott. Valamint ismerkedtek a helyi, térségi hagyományokkal, városunk civil szervezetei, egyesületei, intézményei előadásában. Az Ördögmotolla néptáncegyüttessel, a Bárczay Anna Városi Óvoda énekkara előadásában népdalokkal, modern táncművészettel a téglási több korosztályos fiatalok előadásában, a Téglási Fúvósok előadásában klasszikus és modern darabokkal. Kézműves vásáron megtekinthető és megvásárolható kézműves termékek hosszú sora. A gyerekek népi fajátékok széles álasztékával játszhattak, iletve ismerkedhettek a működésével. Tombolasorsolással és koncerttel zárult a Gulyásfesztivál napja.

5-én, vasárnap pedig közösen vettünk részt a téglási református istentiszteleten, aminek kezdete előtt vendégeink megismerkedtek a templom történetével. Majd a Polgármesteri Hivatal előtt közös csoportképet készítettünk, és a hivatalban elköszöntünk egymástól, megállapodtunk, hogy folytatjuk a kialakult jó kapcsolatot tovább építjük, és találkozunk, amint lehet. A testvértelepülésünkkel közös programot és együttműködést a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. TTP-KP-1-000131 azonosítószámú pályázata támogatásával valósítottuk meg.

 

';