Nemzei Agrárgazdasági Kamara felhívása

Április 20-án elindult az egységes kérelmek beadása

2023. április 20-án megkezdődött az egységes kérelmek benyújtási időszaka, mely az idén – kivételesen – szankciómentesen június 9-ig tart. A kérelem beadása során 2023-ban több mint 50 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet támogatást igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni.


 

Az egységes kérelmet továbbra is kizárólag elektronikus úton, a Magyar Államkincstár benyújtó felületén lehet beadni.

A területalapú támogatás alapkövetelményei némiképp megváltoznak. A kölcsönös megfeleltetés és a zöldítés követelményeinek összeolvadásával létrejött a „feltételesség” keretrendszere, amely az alaptámogatásra való jogosultsághoz szükséges, minden egységes kérelmet igénylő gazdálkodónak betartandó alapkövetelményeket tartalmazza. A legfeljebb 1200 hektár méretű gazdaságok további automatikus, újraelosztó támogatásban is részesülnek, emelt összegben a gazdaság első 1-10 hektárjára, valamint kisebb összegben a 10-150 hektár közötti területre.

Újdonság a támogatási rendszerben az agro-ökológiai program (AÖP), amely önkéntesen választható egyéves zöld kötelezettségek teljesítése mellett többlettámogatást nyújt a gazdáknak. Az AÖP-ben részt vevő gazdálkodónak a gazdasága teljes területére vállalnia kell az AÖP feltételeit. Kérjük azon gazdálkodókat, akik az AÖP támogatást igénybe szeretnék venni, készüljenek fel arra, hogy a támogatás igénylésekor a falugazdásznál meg tudják jelölni a szántóra, gyepre, ültetvényre vállalt 1 vagy 2 pontos gyakorlatot, valamint az azokkal érintett táblákat, a tervezett vetési és egyéb agrotechnikai időpontokat, kondicionáló szerek használatának vállalása esetén az adott szer nevét. Vezetniük kell a gazdaság teljes területére a Gazdálkodási Naplót, melyet 2024. január 31-ig a NÉBIH oldalán elektronikusan fel is kell tölteni.

Fiatal gazdák esetében változás, hogy a kiegészítő támogatást 90 helyett 300 hektár nagyságig lehet igényelni, de mezőgazdasági végzettség szükséges, vagy két év releváns foglalkoztatottság igazolása. A már megkezdett 5 éves fiatal gazda támogatás folytatható.

 

A termeléshez kötött támogatások esetében a szokott módon az idén is fel kell csatolni a vetőmag/palánta stb. számláit. A támogatás igénylésekor a felületen meg kell adni a növényvédelmi szakirányító nevét is, amennyiben van.

2023-ban minden gazdálkodónak, aki falugazdász segítségét veszi igénybe, új kamarai meghatalmazást kell kötni. Akik még nem kötötték meg az új meghatalmazást, kérjük, hogy falugazdászaik felkeresésekor Államkincstártól kapott jelszót, valamint ügyfélkapus belépési adatait vigyék magukkal.

A kérelem benyújtásáról és az elérhető támogatási formákról további információk találhatók a NAK weboldalán, a KAP 2023-2027 menüpont alatt.

Falugazdászaink idén is várják a támogatást igénylő gazdálkodókat!

A településeken illetékes falugazdászaink elérhetőségét ITT találják.

További kérdés esetén az 52/503-310 telefonszámon, illetve a hajdubihar@nak.hu e-mail címen kérhetnek tájékoztatást.

 

';