Tájékoztatás

 a településkép védelméről szóló önkormányzati rendelet módosítására irányuló előkészítés megkezdéséről


A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 43/A. § (2) bekezdés a) pontjában foglaltak alapján tájékoztatást adok arról, hogy a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény módosítására, valamint a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) hatályba lépésére figyelemmel, szükségessé vált a településkép védelméről szóló 16/2017. (XII. 21.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) módosítása.

 

A fenti változások következtében az önkormányzatnak már nem csak a reklámhordozók elhelyezése esetén, hanem az ingatlanok rendeltetésváltozása esetén is kötelező a településképi bejelentési eljárás lefolytatása.

 

Tekintettel arra, hogy a Rendelet jelenleg csak a reklámhordozók elhelyezése esetén írja elő településképi bejelentési eljárás lefolytatását, szükséges a Rendelet kiegészítése az ingatlanok rendeletetésének megváltozása esetén lefolytatásra kerülő bejelentési eljárás szabályaival.

A Korm. rendelet településképi bejelentési eljárásra vonatkozó rendelkezései érintik a Rendelet bejelentés benyújtásának módjára, a hiánypótlásra, valamint a tevékenység megkezdésére vonatkozó rendelkezéseit, ezért ezek módosítása is szükséges.

 

A Rendelet-tervezet IDE kattintva ismerhető meg, mellyel kapcsolatos véleményüket, javaslataikat legkésőbb 2021. január 27-én 16.00 óráig a jegyzo@teglas.hu e-mail címre küldhetik meg.

 

Téglás, 2022. január 17.

 

Szabó Csaba

polgármester

';