F E L H Í V Á S A járdák hó és síkosság mentesítésére

Tisztelt Lakosság!

 

A téli hónapokban a lehulló hó, havas eső, ónos eső miatt a járdák síkossá, balesetveszélyessé válnak. Azok, akik a síkos időben gyalogosan kelnek útra, épségben szeretnének megérkezni az úti céljukhoz.

 

Az elcsúszással bekövetkező balesetek, sérülések elkerülésében fontos szerepük van az ingatlantulajdonosoknak, az ingatlanhasználóknak, mivel az előttük lévő járda folyamatos síkosság mentesítése, az arra lehulló hó eltakarítása az ő feladatuk és felelősségük.


 

Téglás Város Önkormányzat Képviselő-testületének a környezet védeleméről és a köztisztaságról szóló 19/2020. (IX.25.) önkormányzati rendelete szerint:

  • Az ónos esőtől, jégtől, hótól síkossá vált járdát a csúszást okozó anyagtól szükség szerint, naponként többször – első alkalommal reggel 8.00 óráig meg kell tisztítani, amennyiben ez nem lehetséges, úgy fel kell hinteni.
  • A felhintésre homok, hamu, fűrészpor, kőporliszt vagy kereskedelmi forgalomban kapható, a hatályos környezetvédelmi előírásoknak megfelelő síkosság-mentesítő anyag használható.
  • Szóróanyagként tüzelés után visszamaradt darabos, sérülést okozó anyag nem használható. A szóróanyag beszerzéséről, és a téli időszak elmúltával a terület szóróanyagtól való megtisztításáról a tisztántartásra kötelezettnek kell gondoskodni.
  • A járda és a közút síkosság-mentesítését a tisztántartásra kötelezettnek úgy kell elvégezni, hogy abból ne származzon baleset.

 

Téglás Város Önkormányzat Képviselő-testületének a közösségi együttélés alapvető szabályairól, és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló - 2022. január 1. napján hatályba lépő - 22/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendelete alapján, a fenti kötelezettségeit elmulasztó természetes személy esetén ötvenezer forintig, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetén ötszázezer forintig terjedő közigazgatási bírság kiszabásának van helye.

 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy amennyiben a síkosság mentesítés elmulasztásából adódóan, az ingatlanuk előtti járdán megcsúszásos baleset történik, abban az esetben az ingatlantulajdonos, ingatlanhasználó kártérítési felelősséggel tartozik a károsult felé.
 

A biztonságos közlekedés mindannyiunk érdeke, ezért kérjük a lakosságot, hogy a járdákra lehulló hó eltakarításával és a járdák jégmentesítésével összefüggő feladatokat mindenki végezze el.

 

 

Szilágyi József László

jegyző

 

 

 

';