Hungarikum Tábor

Téglás Város Önkormányzatának szervezésében „Hungarikum táborokban” vehettek részt Hajdú-Bihar megyében élő fiatalok, köztük sok téglási is. A diákok számára több turnust is sikerült elindítani, melynek keretein belül 6 napot tölthettek Sátoraljaújhelyen és Nyíriben.


„A ’hungarikum’ a magyarság csúcsteljesítményét jelölő gyűjtőfogalom, amely olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelez, amely a magyarságra jellemző tulajdonság, egyediség, különlegesség és minőség.” – olvasható a Hungarikum Bizottság honlapján.

Önkormányzatunk célul tűzte ki, hogy városunkban, valamint a megyében élő fiatalok számára olyan tematikus táborokat szervezzen, mely elősegíti a nemzeti értékek megőrzését a következő generációk számára úgy, hogy azok mindennapjaik részévé váljanak. Ennek megfelelően a rendezvény során a résztvevők 32 hungarikummal és kiemelkedő nemzeti értékkel ismerkedhettek meg a gasztronómia, sport és kultúra területéről. Különböző elméleti és játékos témájú foglalkozások, vetítések, tematikus étkezések (a magyar agrár- és élelmiszergazdaság termékei, hungarikumai), hagyományőrző programok, valamint hungarikumokat megcélzó kirándulások segítségével kerülhettek közelebb hazánk kincseihez és váltak azok élőbbé számukra.

A tábor nagy sikerrel zárult, a 60 általános és középiskolás fiatal rengeteg élménnyel gazdagodott.

A program az Agrárminiszérium és a Hungarikum Bizottság, valamint Téglás Város Önkormányzatának és a téglási II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola támogatásával jött létre.

Vámosi István

pedagógus

';