Tájékoztatás a védelmi intézkedésekről

Tájékoztatás

a Kormány koronavírus járványt érintő újabb intézkedéseiről


A Kormány 194/2021. (IV. 26.) Korm. rendeletével a négymilliomodik COVID-19 elleni oltóanyaggal történő védőoltás első dózisa beadásának napját követő naptól (ezt a Belügyminiszter határozatban fogja megállapítani) a járványügyi védelmi intézkedéseket az alábbiak szerint enyhíti:

A kijárási tilalom kezdete este 11 óra helyett éjfélre módosul.

Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.

Akinek védettségi igazolványa van (a továbbiakban: védettek) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.

A védettek igénybe vehetik a szállodákat, és a gyermekeket is magukkal vihetik.

A szabadidős létesítményeket (állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak) védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni.

Edzőterembe, uszodába, jégpályára a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.

A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig látogathatják a sportrendezvényeket is.

A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.

A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egy éves bezárással is sújtható.

Továbbra is fennmaradnak a magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatban korábban elrendelt korlátozások.

A közterületen, a tömegközlekedési eszközökön, boltokban – azokon a helyeken, ahol nem csak beoltott, vagy a fertőzésen átesett személyek tartózkodhatnak – továbbra is kötelező a maszkhasználat, továbbá kerülendő a csoportosulás és a gyülekezés.

Téglás, 2021. április 30.

Szilágyi József László

jegyző

';