F E L H Í V Á S - A járdák hó és síkosság mentesítésére

 

 

Tisztelt Lakosság!

 

Az utóbbi évek téli időjárása enyhébbre fordult ugyan, azonban bármikor bekövetkezhet az idő zordabbá fordulása, ami magával hozza a havazást, a havas eső, ónos eső hullását, a járdák síkossá válását.

Fontos, hogy azok, akik a síkos időben gyalogosan kelnek útra, épségben elérjenek az úti céljukhoz.

Ennek érdekében szükséges a járdák folyamatos síkosság mentesítése, a lehulló hó eltakarítása.


 

Téglás Város Önkormányzat Képviselő-testületének a környezet védeleméről és a köztisztaságról szóló 19/2020. (IX.25.) önkormányzati rendelete a járdák síkosság mentesítésére az alábbi szabályokat írja elő:

 

„4. § (1) Az ónos esőtől, jégtől, hótól síkossá vált járdát a csúszást okozó anyagtól szükség szerint, naponként többször – első alkalommal reggel 8.00 óráig meg kell tisztítani, amennyiben ez nem lehetséges, úgy fel kell hinteni.

(2) A felhintésre homok, hamu, fűrészpor, kőporliszt vagy kereskedelmi forgalomban kapható, a hatályos környezetvédelmi előírásoknak megfelelő síkosság-mentesítő anyag használható.

(3) Szóróanyagként tüzelés után visszamaradt darabos, sérülést okozó anyag nem használható. A szóróanyag beszerzéséről, és a téli időszak elmúltával a terület szóróanyagtól való megtisztításáról a tisztántartásra kötelezettnek kell gondoskodni.

(4) A járda és a közút síkosság-mentesítését a tisztántartásra kötelezettnek úgy kell elvégezni, hogy abból ne származzon baleset.”

 

Az elcsúszásból eredő sérülésekért az ingatlan előtti járda síkosság-mentesítését elmulasztó személyt terheli a felelősség, akit a bíróság a kiesett jövedelem és a gyógykezelés költségének megtérítésére, maradandó egészségkárosodás esetén járadék fizetésére is kötelezheti.

 

Téglás, 2020. december 18.

 

Szilágyi József László

jegyző

';