Tájékoztatás - Adóügy

Adózást érintő változások


Gépjárműadó

A gépjárműadóval kapcsolatos adóztatási feladatokat 2021. január 1-től a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) veszi át az önkormányzati adóhatóságoktól.

A NAV hamarosan minden érintettnek határozatot küld a fizetendő adóról, az aktuális fizetési határidőkről és az új gépjárműadó-bevételi számláról.

A 2021-től kezdődő időszakra járó adót az állami adó- és vámhatóság számlájára kell megfizetni, az adó- és vámhatóság 2021-ben kiadandó határozata alapján!

A 2020. december 31-éig keletkezett, változott vagy megszűnt adókötelezettséggel kapcsolatos kérdésekkel továbbra is az önkormányzati adóhatósághoz lehet fordulni a 0620/48 48 615; 0652/384 312 telefonszámokon.

Kérjük, szíveskedjenek a pénzintézetüknek adott pénzügyi megbízásaikat (pl állandó átutalási megbízás) áttekinteni, és szükség esetén az ilyen megbízásokat visszavonni, valamint ne fizessenek be 2021. évi gépjárműadót önkormányzati készpénzátutalási megbízáson (csekk) sem!

A változások nem befolyásolják a gépjárműadó alóli mentességeket. A 2020. december 31-én fennálló adómentességet és szüneteltetést az önkormányzatok adatszolgáltatása alapján a NAV hivatalból, automatikusan veszi figyelembe az adó kivetésénél.

 

Iparűzési adó

Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2020. évi CXVIII. törvény rendelkezéseinek hatálybalépését követően, azaz 2021.01.01-től az adózó a helyi iparűzési adóról szóló adóbevallási kötelezettségét – ideértve az adóbevallás kijavítását és az önellenőrzéssel való helyesbítést – és az adóelőlegről szóló bevallási kötelezettségét kizárólag az állami adóhatósághoz elektronikus úton, az állami adóhatóság által rendszeresített elektronikus nyomtatványon teljesítheti.

 

Az e-önkormányzat portál helyi iparűzési adó űrlapjai központilag visszavonásra kerülnek.

 

Kérjük az érintett adózókat, hogy az elektronikus ügyintézés során a fentiekre tekintettel járjanak el!

 

 

Téglás, 2021. 01. 07.

Szilágyi József László

jegyző

';