A Hajdúkerületi és Bihari Víziközmű Szolgáltató Zrt. tájékoztatója

A Hajdúkerületi és Bihari Víziközmű Szolgáltató Zrt. az ivóvíz szolgáltatás területén a hálózati ivóvízben adagolt klór és hypo mennyiségét a megengedett maximális mértékre növelte (0,5 mg/l), így elképzelhető, hogy a fogyasztók a vízben tapasztalhatják a klór (hypo) szagát.
Ezáltal garantáljuk, hogy a hálózati víz csíra, baktérium és vírusmentes.


A Hajdúkerületi és Bihari Víziközmű Szolgáltató Zrt. folyamatosan kap információkat nem csak a magyarországi helyzetről, hanem nemzetközi tekintetben is. Az ivóvízellátásban érintett szakemberek egyik első és fontos kérdésként tisztázták, hogy a közüzemben szolgáltatott ivóvízre nézve nem jelent kockázatot az új típusú koronavírus.

Sőt a közüzemi ivóvíz szolgáltatás a más forrásból származó, ellenőrizetlen vízhasználatokhoz képest a vírus terjedésének akadályozásában nagy fontosságú mivel a higiénia szabályok, a tisztálkodás, kézmosás fenntartásában garanciát jelent a fogyasztók számára.
A WHO (World Health Organization – Egészségügyi Világszervezet) által készített szakmai anyagot az EurEau (az európai nemzeti vízügyi szövetségek összefogó szervezete) továbbította a Magyar Víziközmű Szövetség felé, akik megosztották annak tartalmát. Ennek lényegi elemeit és abban kiemelve vonatkozásait az alábbiakban foglaljuk össze.

Az EurEau szakértői között zajló információcsere a koronavírussal kapcsolatban is folyamatosan zajlik. A szakemberek egyértelműen támogatják azt az álláspontot, mely szerint a vírus nem jelent kockázatot a fogyasztásra alkalmas ivóvíz-szolgáltatására. A vízkezelés során alkalmazott fertőtlenítő módszerek megfelelőek a COVID-19 koronavírus inaktívvá tételére, elpusztítására. Ezek tekintetében a Hajdúkerületi és Bihari Víziközmű Szolgáltató Zrt. üzemeltetői napi gyakorlata, eszköztára, fertőtlenítési folyamatai garanciát jelentenek. A WHO által készített szakmai anyag valid információkat foglal magába a vírus hátteréről, a járvány kitörésének és menetének körülményeiről, beleértve a lehetséges terjedési útvonalakat, a vírus vízben, szennyvízben és különböző felületeken mutatott ellenálló/ életben maradó képességéről.
Az összefoglaló is kiemeli a higiéniai előírások szigorú betartását a vírusfertőzés elleni védekezés legmegfelelőbb eszközeként. Gondolunk itt a rendszeres és alapos kézmosásra és világszerte a szanitáció (tárgyakon és a környezetben lévő mikrobák számának mosó- és tisztítószerek segítségével történő csökkentése) és a vezetékes elvezetés fontosságára.

A biztonságos ivóvíz-szolgáltatás fenntartása.

A COVID-19 vírus jelenleg nem detektálható az ivóvízkészletekben és a jelenlegi bizonyítékok alapján a biztonságos vízellátásra vonatkozó kockázata igen alacsony. Laboratóriumi vizsgálatok ugyanakkor kimutatták, hogy a vírus napokig, vagy akár hetekig is fertőző maradhat fekáliával szennyezett vizekben. Számos intézkedés áll rendelkezésre az ivóvíz-biztonság javítása érdekében, kezdve a vízbázis védelmi intézkedésekkel, a vízkezelésen át (a kitermelési, az elosztási, illetve fogyasztási pontokon) az ivóvíz biztonságos tárolásáig (rendszeresen tisztított és fedett tartályokban). Emellett elmondható, hogy a szűrést és fertőtlenítést alkalmazó hagyományos, központosított vízkezelési módszerek minden valószínűség szerint hatástalanítják a COVID-19 vírust. Más emberi koronavírusokról kimutatták, hogy ezek érzékenyek a klórozásra és az UV fertőtlenítésre. A COVID-19 esetén kijelenthető, hogy mivel a burokba zárt vírusgenomot lipid sejtmembrán veszi körül, a vírus valószínűleg érzékenyebb a klórozásra és további oxidáló szereken alapuló fertőtlenítési eljárásokra, mint más fehérje burokkal rendelkező vírusok. A hatékony fertőtlenítéshez 30 perc kontaktidő szükséges és a szabad klór maradékkoncentrációja legalább 0,5 mg/l kell, hogy legyen kisebb, mint 8,0 pH-jú környezetben. Ezt a klórkoncentrációt az elosztórendszerben is fenn kell tartani.
Azokon a helyeken, ahol nem áll rendelkezésre vízkezelés és biztonságos közüzemi ivóvízhálózat, számos háztartási vízkezelési technológia hatékonyan távolítja el vagy pusztítja el a vírusokat, ideértve a vízforralást, a nagyhatékonyságú ultra- és nanoszűrős membránnal rendelkező ivóvíztisztító berendezéseket és nem zavaros vizek esetén az UV besugárzást és a megfelelően adagolt szabad klórt.

A fentiekre vonatkoztatva a HBVSZ Zrt. teljes vezetése a mai napon meghozta azt a szakmai döntést, mely tekintetében az ivóvíz szolgáltatás területén a hálózati ivóvízben adagolt klór és hypo mennyiségét a megengedett maximális mértékre növelte (0,5 mg/l). Azokon a településeken, melyeken rendelkezésre áll UV-fertőtlenítés az UV- berendezések maximális kapacitáson működnek. Fentiekre vonatkoztatva elképzelhető, hogy a fogyasztók a vízben tapasztalhatják a klór (hypo) szagát. Ezáltal garantáljuk, hogy a hálózati víz csíra, baktérium és vírusmentes.

A fentieket tájékoztató jelleggel a HBVSZ Zrt. honlapján is megjelentettjük.

 

Hajdúböszörmény, 2020. március 11.

                                                                                                  

  Will Csaba

igazgatóság elnöke

';