Ezüstcsengő és Advent

 

Téglás Város Önkormányzata az adventi időszak jegyében több helyszínen, rendkívül gazdag programkínálattal várta 2019. december 13-án az ünnepelni, szórakozni vágyókat.


Az önkormányzati intézmények, civil szervezetek, egyesületek, vállalkozók és magánszemélyek példaértékű összefogásával megvalósuló esemény idén először, egymással párhuzamosan sorakoztatott fel szabadtéri, illetve beltéri rendezvényeket.

 

A Fényes utca lezárt szakaszán felállított, karácsonyi fényekben pompázó pavilonok sorát a Mikulásház nyitotta, melyet a Családsegítő Szolgálat munkatársai díszítettek, és ahol sok-sok boldog kisgyermek találkozhatott és személyesen beszélhetett a hozzájuk érkező Télapóval. 

 

A Városi Óvoda pavilonjainál a látogatókat az Ovicuki várta, ahol házi sütemények sorát kóstolhatták végig. 

 

Szomszédságukban, a Polgármesteri Hivatal faházában az arra sétálók forró teától melegedhettek, vagy a Bek Pál Kertbarátkör tagjai (Nagy Miklós, Hegedűs Miklós, Molnár János, Fejszés Imre, Hordozó János, Tömöri László, Legoza Imre, Csobán János, Szabó László) által felajánlott és készített forralt bor valamint finom kacsazsíros-fokhagymás pirítós mellett beszélgethettek. Mindkét faházban a Városi Konyha által készített, és a kertbarátok „lokomotívján” friss-melegen tartott sült tökkel is kedveskedtek az arra sétálóknak, az elmaradhatatlan jó hangulattal, ének- és harmonikaszóval „ízesítve”. A

Lukács Farm pavilonja hívogató füstölt-főtt hústermékei mellé helyben készült lepcsánkát kínált, igazi gasztronómiai élményt nyújtva otthoni, hazai ízeikkel. A karácsony elmaradhatatlan jelképével, a mézzel és mézből készült termékeivel várta az édességet kedvelőket Hevesi Imre helyi termelő, akinek szomszédságában a méltán híres Hadházi Kürtőskalács vonzotta az ínyencséget kedvelőket. A frissen sült finomságok sora a környék legfinomabb tésztájából készült Téglási Lángossal folytatódott, amely ínycsiklandozó illatával, és természetesen már jól ismert, garantáltan mennyei ízével tömegeket vonzott.A pavilonok sorát az elsősorban gyermekek által kedvelt cukorkák, nyalókák, apró édességek zárták, de természetesen a fogyasztók között számos gyermeklelkű felnőtt is boldogan kóstolgatott.

 

  

 

A szabadtéri programok helyszínéről a Fényes utcai Sportcsarnokba lépve az érdeklődők beltéri rendezvények hosszú sorából válogathattak. 

 

Az adventi vásárban karácsonyi dekorációs termékek, játékok, bábok, hangszerek, mandala- és gyöngy ékszerek, kerámiák, natúr kozmetikai termékek várták az érdeklődőket, sokaknak kínálva ajándék-ötleteket, vagy vásárfiát szeretteiknek. Külön érdekességet jelentett és nyújtott maradandó élményt a felnőttek számára is Sarkadi Gyuláné gyöngyfűző kézműves bemutatója, illetve Tóthné Gudász Tünde alkotóháza. Gyermekfoglalkozásaikkal, kvízjátékaikkal tartalmas időtöltést kínált a Családsegítő Szolgálat, a Hajdú Ipari Zrt., a Városi Könyvtár és a Városi Óvoda, akik újrahasznosított anyagokból készült minikiállítással, valamint a beltéri karácsonyfa feldíszítésével gazdagították a benti programok választékát. Idén is folytatódott és újra sikeresen zárult a „Láthatatlan Angyal” adománygyűjtés is, mely a Családsegítő Szolgálat karácsonyi akciójaként minden évben a Tégláson élő hátrányos helyzetű családokat hivatott segíteni. 

 

A színpadon folyamatosan zajló események a település minden korosztályát felvonultató, valamennyi generációt megszólító, színvonalas közösségi élményt nyújtottak. A műsoros rendezvények sorát nyitó karácsonyi ének a Városi Gondozási Központ Idősek Klubjának produkciója nem csupán az adventi időszaknak, hanem a szépkorúakat követő fiatalabb generációknak szóló, megható ajándék volt. Ezt a meghitt karácsonyváró és szeretetteljes hangulatot varázsolta a színpadra a továbbiakban fellépő Iskolai Gyermekkórus (Sáreczki Judit és tanítványai), a Művészeti Iskola Kamarazenéje (Hotzi Péter és tanítványai), a IV. osztályosok karácsonyi műsora (Báji Dániel Istvánné, Erdeiné Lakatos Valéria, Sallainé Nagy Zsuzsa és tanítványai), valamint a Téglási Pedagógus Kórus (Varga Miklós karnagy vezetésével).

 

  

 

Szabó Csaba polgármester ünnepi köszöntőjében ezt a településünkre jellemző, a mai világban ritka és egyedülálló összefogást emelte ki, mely áthatja nem csupán a karácsonyvárás heteit, vagy a szenteste meghitt pillanatait, hanem Téglás egész közösségét, az év minden fontos megmozdulásán, városi eseményein. Beszédében kiemelte, hogy mindezt a helyi emberek egy folyamatosan megújuló, korszerűsödő településen, környezettudatos beruházások közepette tehetik, melyek megfelelő hátteret nyújtanak a turisztikailag is vonzó, sokszínű kulturális események megvalósításához. Az ünnepi gondolatok után Szabó Csaba polgármester és Chebliné Kocsis Erzsébet alpolgármester Téglás Város Önkormányzata és Képviselő Testülete nevében közösen gyújtotta meg az adventi koszorún a hit és a remény gyertyáit, ezzel is békés, boldog karácsonyi ünnepeket kívánva minden jelenlévőnek, és településünk valamennyi polgárának. Ezt követően Molnár Csilla református lelkész, Urgyán Antal görög katolikus parochus, és Dobai Ottó római katolikus plébános adventi köszöntőjével, igehirdetésével és közös imával hívta fel minden jelenlévő figyelmét a szeretet fontosságára.

 

 

A délután további részében a Valcer Táncstúdió táncosai adtak ritmusos ízelítőt sikeres közös fellépéseik repertoárjából (Rezes Dorka és Pilka Tamás közreműködésével), majd a Téglási Teátristák hangulatos verses-zenés  karácsonyi műsorát (Sáreczki Gyula csop.vezető és tagjai), őket követően pedig a DFDC Moderntánc Csoport teljes társulatát felvonultató, ismét új koreográfiával készülő összeállítását élvezhettük (Sütő Dávid, Szabó Dániel, Nádasdy Éva csop.vezetők és csoportjaik). A Városi Könyvtár 16. „Olvasni jó!” című olvasónapló pályázata eredményhirdetése is az év vége hagyományos és várt programja, melynek alsó tagozatos díjazottjainak okleveleit, ajándékait Szabó Csaba polgármester adta át. A nyerteseknek ezúton is szeretettel gratulálunk!

 I. Imre Zsófia és Fekete Nóra 2.b. ; Gábor István 3.c.

II. Svintek Janka, Rezes Zalán, Vatai Imre 2.a

III. Czeglédi Csilla és Nagy Krisztina 4.b

 

A családok legnagyobb örömére a színpadi programok sorát a Szegedi  Grimm-Busz Színház „Csudálatos házikó” című meseelőadása zárta, akiknek zseniális humorral átszőtt, kicsiket, nagyokat egyaránt megnevettető fellépése a téglási Ezüstcsengő és Advent elmaradhatatlan színházi élménye.

 

Téglás Város Önkormányzata, és valamennyi szervező munkatárs szívből reméli, hogy a rendezvényen a település valamennyi polgára megtalálta a számára ideális programot, kikapcsolódási lehetőséget, és olyan örök élményt, amelyet boldog mosollyal helyezhet közösségünk valamennyi tagja a karácsonyfája alá.

 

 

Külön köszönet minden fellépőnek, közreműködőnek, valamennyi segítőnek és támogatónak, hogy hozzájárult az Ezüstcsengő és Advent történetében egyedülálló, közel ezer látogatót vonzó városi esemény sikeres megvalósításához.

 

     Németi Katalin

   kulturális intézményvezető

 

További képek a rendezvényről:

Galéria

';