Városi megemlékezés 1956. október 23-ára

1956 hőseinek és áldozatainak emléke előtt hajtottunk fejet  2017. október 23-án délután a Református Templomkertben megrendezett városi megemlékezésen.


"Ilyen ünnepeken döbbenünk rá, hogy a mi égtájunkon nemcsak a természet, hanem a történelem is négy évszakból áll. Nekünk, magyaroknak különösen szomorú őszök és hosszú, hideg telek jutottak osztályrészül." -  mondta Czibere Béla polgármester, aki ünnepi beszédében kiemelte, hogy az 1956-os forradalom ereje az összefogásban, a szervezettségben és a nemzet és egymás iránti szeretetben rejlik. 
A forradalom és szabadságharc 61. évfordulója alkalmából összeállított beszédéhez Molnár Csilla református lelkész a 61. zsoltár gondolatait hívta segítségül, majd Varga Lóránt római katolikus káplán és Urgyán Antal görög katolikus parókus áldották meg a forradalmárok emlékét. Fekete Ila és Ölveti Luca, az általános iskola felső tagozatos tanulói szavalatukkal tették szebbé a megemlékezést, majd a város vezetői, pártok, civil szervezetek, egyesületek és helyi közintézmények vezetői és képviselői koszorúzással rótták le kegyeletüket a hősök kopjafájánál.
Az ünnepséget fáklyás felvonulás követte, mely után a résztvevők a Városi Könyvtárba érkeztek, ahol a " Debrecen 1956" című vándorkiállítást láthatták. A forradalom és szabadságharc debreceni eseményeit bemutató, 20 tablóból álló kiállításon korabeli dokumentumok, fényképek mutatják meg a 61 évvel ezelőtti eseményeket. Az anyag a Méliusz Juhász Péter Könyvtárból érkezett Téglásra, s a debreceni könyvtár Helytörténeti Gyűjtemény és Fotótár, Filep Tibor valamint Vitéz Lánczy Lajos anyagából készült. Az elkövetkezendő két hétben a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol  Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola és AMI Úttörő utcai épületében lesz látogatható.

Az ünnepség zárásaként a Vizsga című 2011-es magyar filmet láthatták az emlékezők, mely az 1956-os forradalom utóéletét mutatja be az ügynökvilágon keresztül.

Köszönjük mindenkinek a részvételt, aki velünk tartott nemzeti megemlékezésünkön!

';