Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap

Településünk 2017-ben is csatlakozott az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap Kampányhoz.


Idén szeptember 16. és 22. között tizenhatodik alkalommal rendezték meg az Európai Mobilitási Hetet, melynek célja, a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya évről évre népszerűbb Magyarországon, 2016-ban már több mint 200 település vett részt a programokban, amivel Magyarország - közel ötven ország versenyében- a harmadik helyen végzett.

Az Európai Mobilitási Hét kampány hazai koordinátora a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, fővédnöke dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter.

A kampány egy összeurópai kezdeményezés része, amely kifejezetten az ésszerű közlekedés gazdaságnövelő hatásaira helyezi a hangsúlyt. A fejlesztési tárca régóta azon dolgozik, hogy a kerékpárutak folyamatos építésével, a közösségi és az elővárosi közlekedés ösztönzésével hozzájáruljon ehhez a fontos célhoz.

Az idei év mottója: „Közös út, közös jövő”. Témája: tiszta, közösségi és intelligens mobilitás.

Téglás minden évben nagy örömmel csatlakozik a kezdeményezéshez, és mind az intézmények mind a lakosok szívesen vesznek részt a különböző programelemek valamelyikén (vagy mindegyikén).

A gazdag programkínálatban a település közintézményei, civil szervezetei és lelkes önkéntesei vettek részt Téglás Város Önkormányzatának koordinálásával. Az egy hetes eseménysor közös faültetéssel kezdődött, melynek során a Nyugattól Keletre Egyesület lelkes önkéntesek segítségével 3 db gömbjuharral ajándékozta meg a települést, melyeket a város központjában, a Kossuth utca mentén ültettek el.

 

Ismét sor került a Kerékpárral a munkába! akcióra, melynek felhívására a város közintézményeiben dolgozó munkatársak autóikat hátrahagyva biciklivel érkeztek dolgozni.

 

 

A megszokott városnéző kerékpártúra idén is nagyon népszerű volt. Ezen közel 150 diák, pedagógus és szülő vett részt Téglás Város Polgárőr Szervezete segítségével. A kellemes időben lezajlott biciklizés a város főterén bringás uzsonnával zárult, de a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság jóvoltából lehetőség volt a BIKESAFE Országos Kerékpár Regisztrációs program jóvoltából a biciklik regisztrálására is.

Nagy sikere volt a Mobilitas Mooving Daynek is, amely a testmozgás élményét adta át a gyerekeknek.  A főtéren megrendezett reggeli tornán a Bárczay Anna Városi óvoda ovisai és a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola és Ami kisdiákjai vettek részt, Sallainé Nagy Zsuzsa tanítónő vezetésével, aki délután kondícionáló tornát tartott a Sportpályán. Ezután Szabó Imre TVSE elnök segítségével egy jó hangulatú, közös futáson avatták fel a résztvevők a futópályát körülölelő világítást, ami nagyban segíti a  futni, kocogni szerető téglásiakat, hiszen így biztonsággal használhatják este is a salakpályát. 

Szervesen illeszkedett a rendezvényhez a Generali Biztosító közlekedési élményprogramja, melyen az iskola alsó tagozatos osztályai vettek részt.

Szeptember 20-án a sétáé volt a főszerep. A Téglási Városi Könyvtár és Közművelődési Intézmény szervezésében a Téglási Települési Értéktárban fellelhető műemlékekhez sétáltak a résztvevők az "Értékek útján"

A Közös út, közös jövő  c. lakossági fórumon a biztonságos közlekedésről tartott előadás Hirku Richárd rendőrzászlós, majd a korszerű és környezetkímélő közlekedési módokról, pl. a telekocsizás lehetőségeiről és a modern technológiájú, környezetkímélő elektromos autókról beszélgettek a résztvevők.

A szeptember 22-ei autómentes napon az iskola és óvoda előtt kijelölt útszakaszok lezárásával hívtuk fel a figyelmet a fenntartható mobilitásra.

Az egy hetes eseménysor sokrétű programkínálatával, országos, megyei és helyi intézmények, cégek, civil szervezetek bevonásával, jelentős közösségi aktivitással tudtuk a lakosság figyelmét felhívni a fenntartható mobilitásra, mely mindannyiunk közös érdeke.

 

 

';