Városok közötti íjászverseny és hagyományőrző családi nap

Negyedik alkalommal került megrendezésre a Városok közötti íjászverseny és hagyományőrző családi nap Tégláson.


A Turáni Sólyom Hagyományőrző Egyesület által, Téglás Város Önkormányzata segítségével és támogatásával szervezett esemény célja a X. századi magyar tradíciók felelevenítése közösségi keretek között.

A viadalon 25 város 26 csapata mérette meg magát. A hazai és határontúli magyar íjászok mellett Kazahsztán és Mongólia bajnokai is megjelentek, nemzetközivé szélesítve az eseményt.  A két napos program szertűzzel vette kezdetét, melyen az ősi hitvilág hagyományait követve, sámánok segítségével kértek az íjászok a másnapi versenyhez égi segítséget és áldást.

A szombati rendezvény az íjászcsapatok látványos felvonulásával kezdődött, melyen a vezérfogadás ünnepélyes ceremóniája után a Keleti Gyepü  bajnok íjászai  fütyülős vesszővel jelölték ki a verseny határait. A felvonulást regős Sziránszki József énekkel, dobszóval kísérte. A talpasíjászok és lovasíjászok bevonulása után felhangzott a magyar, majd a székely Himnusz Kovács Nóri énekesnő közreműködésével.

A rendkívül különleges célokból álló talpasíjász-verseny a Degenfeld-Schomburg Kastély parkjában, a lovasíjász verseny, melyen kassai Lajos is részt vett, a Sportpálya területén zajlott.

A rendezvény a verseny mellett a nagyközönség számára is rengeteg látnivalóval és élménnyel szolgált. Kassai Lajos lovasíjász bemutatója, a Debreceni Történelmi Korok Egyesület bajvívó bemutatója, a Szent Sebestyén Számszeríjász Társaság páncéltörő bemutatója mellett a fő attrakció a Rippel Fivérek légtornász bemutatója volt, melyet a kastély parkjában, az évszázados platánfák árnyékában rendeztek meg.

A helyi intézmények, civil szervezetek, önkéntes segítők is bőven kivették részüket a rendezvény programkínálatából. A Nyugattól Keletre Egyesület a Szociális Gondozási Központtal karöltve csigapörgetésre tanította az érdeklődőket, a kastély pincéjében a szervezők által kialakított pincekocsmában pedig a Téglási Teátristák és az Ezüst Alkony Népdalkör amatőr színészei nótás, tréfás kiszolgálással fogadták a vendégeket. Szintén a pincekocsmában a Hajdúnánási Hajdú Bokréta Hagyományőrző egyesület nótacsokra szórakoztatta a nagyérdeműt. A játszani vágyókat íjcsata és paintball várta, és az íjászkodást is kipróbálhatta a közönség. Az Írisz Táncduó és a Lesz Dance táncosai látványos műsorral kedveskedtek a megjelenteknek.

A hagyományőrző nap méltó keretet adott az Államalapítás alkalmából megtartott Városi ünnepségnek, melyen  Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke, Czibere Béla polgármester mondta el ünnepi gondolatait, majd Radka Kristofova, a cseh testvérváros, Fulnek polgármestere köszönte meg a meghívást. Nagy sikert aratott a török Edirne Folklórcsoport bemutatója, akiket a következő napon a debreceni Virágkarneválon is láthatott a közönség.

Az eredményhirdetésen a legjobb íjászok városa cím mellett kihirdették a lovasíjász verseny legjobbjait és díjat kaptak a legszebb jurták készítői, berendezői  is. A rendezvényt a hajdúnánási Naná Színház Pázmányos című vígjátéka zárta a kastély udvarán felállított színpadon.

A rendezvény megvalósításában Téglás Város Önkormányzata mellett nagyon sok vállalkozó, szervezet, egyesület és magánszemély működött közre, akikek a szervezők hálás szívvel köszönik az anyagi, fizikai és erkölcsi támogatást.

A kazah és mongol íjászok szállításában, elszállásolásában és vendégül látásában Újfehértó Város, Bököny Község, Nagykálló Város és Hajdúdorog Város Önkormányzata volt a szervezők segítségére.

Mindenkinek köszönjük a segítséget, a közreműködést, a kedves közönségek pedig a lelkes részvételt!

 

A rendezvényről készült fotókat az alábbi linken látható galériában megtekinthetik

Városok közötti íjászverseny és hagyományőrző családi nap

 

';