III. Városok közötti íjászverseny és hagyományőrző nap

Idén 3. ízben került sor a Városok közötti íjászversenyre, melyhez hagyományőrző családi nap is társult a nagyközönség számára.


A rendezvény előestéjén a tradicionális szertűz után a Szárnyas Sárkányok tűzzsonglőr bemutatóját láthattuk. A viadal 21 város 26 csapata között zajlott, s nagy örömünkre egyre több határontúli település nevezett. Örömmel üdvözöltük a régi ismerősöket és az elsőként nevező csapatokat is. Megtisztelte rendezvényünket az ukrajnai Téglás delegációja, Jurij Szika polgármester vezetésével. Vendégeink csodálatos ajándékként a szombat este a Dominus Kórus produkciójával kápráztattak el bennünket.

Amíg az íjászok összemérték ügyességüket és tudásukat, a közönség színes, látványos programokon vehetett részt. Visszatérő vendégeink Kovács Nóri és a Bordó Sárkány remek koncertet adtak, a Debreceni Történelmi Korok Hagyományőrző Egyesület és a Crux Alba Középkori Hagyományőrzők haditorna bemutatóval, a Pergő Hagyományőrző Egyesület Sárkányverő játékkal, kézműves foglalkozással szórakoztatta a kicsiket és nagyokat egyaránt. A kassai Lovasíjász Iskolák Debreceni Törzsének tagjai lovasíjász bemutatót tartottak, Glavanovits Tamás solymászbemutatóval szórakoztatta a jelenlévőket. Kézműves kirakodóvásár, középkori jurták és látványkovács járult hozzá a korabeli hangulat felidézéséhez.

A rendezvényt két csodálatos produkció zárta. A Degenfeld-Schomburg Kastély parkjában felállított színpadon a kistéglási Dominus Kórus hazafiságról, magyar megmaradásról szóló  dalai után a magyar történelem egyik csodás történetét, a Szent Margit legendát feldolgozó Csillag vagy Liliom című zenés darabot a Hajdúnánási Naná Színház társulata vitte színre Marth P. Ildikó rendezésében.

 

A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg. 

www.nka.hu

';