Magyar Költészet Napja a Városi Könyvtárban

1964. április 11. József Attila születésnapja országszerte, minden tavasszal a költészet ünnepe, főhajtás a magyar líra, a szép szó, a szabad szellem előtt.


Ez alkalomból a Téglási Városi Könyvtár idén is gazdag, tartalmas programra hívta, várta az érdeklődőket, melynek során költészetünk nagyjainak megidézése mellett, a festészet kortárs „poétái” remekműveinek bemutatásával tisztelgett a művészetnek.

Czibere Béla polgármester ünnepi köszöntőjében az eseményről, mint az irodalom és képzőművészet magányos kalandorainak találkozásáról beszélt, ahol útjaik összeérnek a közönség, a befogadó, nyitott lélek útjaival, hogy aztán értük, velük folytatódjon mindaz, amit alkotásaikkal kifejeznek. 

  A festészet két kiváló képviselője, Takács László és Maksai János e napon nyíló közös kiállításának minden darabja művész és szemlélő ilyen maradandó találkozása, összefonódása múlt és jelen, álom és valóság mezsgyéjén.

  A tárlatot megnyitó Masits István festőművész. az alkotók különböző világának ezt a mégis-harmóniáját emelte ki, azt az érdekes egyensúlyt, amit Takács László határozott, éles, már-már fotószerű táj-és népi életképei, csendéletei, ill. Maksai János víziószerű, lágy, szinte lebegő alkotásai között érzünk.  

 

 

Mint ahogyan Ratkó József verseit hallgatva éreztünk, aki József Attila költészetének vonzásában a legnagyobbak közé emelkedett, és akinek líráját Erdélyi Márta versmondó és Erdei Sándor író, költő szedte csokorba, Bartók Boglárkaénekes zenei közreműködésével.

Az esemény méltó keretet adott a könyvtár által meghirdetett versíró pályázat ünnepélyes díjkiosztójának is, melynek témáját településünk várossá válásának 25. évfordulója ihlette. „Az én városom” című felhívásra született költemények közül, gyermek kategóriában helyezettjeink:

I. Szabó Csaba

II. Komjáthi Nóra

III. Szabó Krisztina

 

A felnőtt kategóriában helyezettjeink:

I. Iván Ildikó

II. Pánik Tamás

III. Miron Ágnes

IV. Kovács Jánosné

 

Szívből gratulálunk!

 

További fotók a rendezvényről megtekinthetők itt

';