Színházi világnap Tégláson

A Városi Könyvtár és Közművelődési Intézmény szervezésében a Téglási Teátristák „Oscar” című bemutató előadásával településünkön idén is méltó módon ünnepeltük a Színház Világnapját.


A napot a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) bécsi közgyűlésének határozata alapján 1962 óta annak emlékére tartjuk, hogy 1957. március 27-én volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója.

A Városi Mozi színpadán elhangzó köszöntőjében Németi Katalin közművelődési intézményvezető ez alkalomból tisztelgett a színészek, színpadi dolgozók,  és színházművészet előtt.

Idézve Parti Nagy Lajos színházi világnapi gondolatait a ma társadalmának színháza ugyan hazavihető, és egy dvd-n bármikor lejátszható, mégis kell a színház. Kell a néző és színész kifogyhatatlan közös lélegzete, kell, mint a nevetés, a sírás, vagy a naplemente”. Nélküle lehet élni. Kérdés, hogy érdemes-e?”

A választ színészek és közönség nevében a Téglási Teátristák az 54. Színházi Világnapon Michael Barrie és Jim Mullholland: „Oscar” című komédiájának remek színpadi feldolgozásával adták meg: művészet nélkül, színház nélkül nem érdemes.

    

 

A Sáreczki Gyula vezette társulat számos színvonalas bemutató után megint új kihívást keresett, és felelt meg összeszokott, rutinos csapatként sikerrel az elvárásoknak.

A darabot Daróczi Judit ötletes rendezésében, jó érzékkel választott szereposztásban láthattuk, igazi csapatmunka eredményeként élvezhettük.

 

Köszönjük nekik az emlékezetes, szép estét!

 

A rendezvényről készült képek megtekinthetők itt

';