Március 15-ei városi ünnepség

Az esős idő még inkább segített felidézni az 1848. március 15-i eseményeket, hiszen mint tudjuk, 168 éve ezen a napon is esett, de Petőfiék lelkesedését ez nem törte meg. A téglási városi ünnepség résztvevőit sem tántorította el az eső.


A rendezvény a református templomkertben Molnár Csilla református lelkész és Juhász Imre római katolikus plébános ünnepi gondolataival kezdődött. Ezt követően a város vezetői, egyházak képviselői, intézmények vezetői, pártok, civil szervezetek delegáltjai helyezték el megemlékezési koszorúikat, a lakosok pedig virágaikat a történelmi kopjafánál. A Városi Moziban folytatódó ünnepségen Czibere Béla polgármester a forradalmi események helyi vonatkozásáról beszélt. Elmondta, hogy Gróf Dégenfeld Imre tevékenyen részt vett a forradalomban, a toborzásban, összeírásban, s ezért halálra és teljes vagyonelkobzásra ítélték, de Haynau menesztésének hírére megkegyelmezett neki. Felesége, Beck Paulina maga hímezte a legendás 48-as honvéd zászlóalj zászlaját, melyet  zászlóalj parancsnoka, Rakovszky Samu testére tekerve menekített haza, s melyet hosszú évekig rejtegetett a család.

Az ünnepi műsorban a II.Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói elevenítették fel a forradalmi eseményeket, Dávidné Veres Eleonóra és Dr, Kecskés Lajosné tanárnő felkészítésével; Béke Csaba debreceni lantművész és énekmondó pedig a forradalmi hangulatot idézte fel korabeli hangszerekkel megszólaltatott katonadalokkal. Köszönjük, hogy velünk tartottak!

';