Tájékoztatás a közterületen való szemetelés tilalmáról

Tisztelt Lakosság!

 

Az utóbbi időben több esetben tapasztaltuk, hogy a közterületen tartózkodó személyek a számukra feleslegessé váló dolgoktól (használt papírzsebkendő, rágógumi, cigaretta csikk, üveg és alumínium italos doboz stb.) úgy szabadulnak meg, hogy azokat nem hulladékgyűjtő edényzetbe helyezik, hanem eldobják.


Az is előfordul, hogy az ebtartók a házi kedvencük sétáltatása közben az eb ürülékét a közterületen hagyják, nem gondoskodnak annak felszedéséről.

 

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény (a továbbiakban: Szabstv.) 196. § (1) bekezdése szerint, aki:

a) a közterületet, a közforgalom céljait szolgáló épületet, vagy a közforgalmú közlekedési eszközt beszennyezi,

b) a felügyelete alatt lévő állat által az a) pontban megjelölt helyen okozott szennyezés megszüntetéséről nem gondoskodik,

s z a b á l y s é r t é s t követ el.

A Szabstv. 11. § (1) bekezdése szerint, a pénzbírság legalacsonyabb összege - e törvény eltérő rendelkezése hiányában - ötezer forint, legmagasabb összege százötvenezer forint.

A szabálysértési eljárás lefolytatása a Hajdúhadházi Rendőrkapitányság hatáskörébe tartozik.

 

Kérjük a lakosságot, hogy közterületeink tisztaságának megóvása és a köztisztasági szabálysértés esetén kiszabható pénzbírság elkerülése érdekében a fentiekre figyelemmel járjanak el.

                                                              

Szilágyi József László
jegyző

';