ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁS 2022

TÁJÉKOZTATÁS

az országgyűlési képviselők 2022. évi általános választásához és az országos népszavazáshoz kapcsolódó tudnivalókról


 

Tisztelt Lakosság!

 

A Köztársasági Elnök az országgyűlési képviselők 2022. évi általános választásának, valamint a Kormány által kezdeményezett országos népszavazás megtartásának időpontját 2022. április 3-ára tűzte ki.

 

Tájékoztatjuk a választópolgárokat, hogy a választáshoz kapcsolódó kérelmek folyamatosan benyújthatók.

Az átjelentkezésre irányuló kérelmet az a lakcíme szerinti szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgár nyújthatja be, aki a szavazás napján Magyarország területén, de a magyarországi lakcíme szerinti szavazókörtől eltérő szavazókör területén tartózkodik.

A mozgóurna iránti kérelmet a szavazóköri névjegyzékben szereplő, mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogvatartása miatt gátolt választópolgár nyújthatja be.

A külképviseleti névjegyzékbe való felvételére irányuló kérelmet a szavazóköri névjegyzékben szereplő, a szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgár nyújthat be.

A fenti kérelmek benyújthatók ügyfélkapun keresztül, a valasztas.hu oldalon online, valamint papír alapú formanyomtatvány kitöltésével személyesen vagy postai úton a Téglási Polgármesteri Hivatalban működő Helyi Választási Irodánál (4243 Téglás, Kossuth Lajos utca 61., telefonszám: 06 52 384-312 e-mail címe: teglasph@teglasph.hu)

 

Felhívjuk a választópolgárok figyelmét arra, hogy a COVID járvánnyal kapcsolatos veszélyhelyzet ideje alatt lejárt okmányok érvényessége eltérően alakul.

A 2020. március 11. – 2020. július 3., valamint a 2020. november 4. - 2022. május 31. között lejárt, vagy lejáró okmányok 2022. június 30. napjáig érvényesek.

A 2020. július 4. – 2020. november 3. között lejárt okmányok azonban nem érvényesek, így azokkal a választópolgár nem lesz jogosult a szavazásra.

Ezért kérjük, hogy a személyazonosságuk igazolására szolgáló okmányok érvényességéről meggyőződni, és ha szükséges az új okmányok elkészíttetéséről időben gondoskodni szíveskedjenek.

 

A választással, országos népszavazással kapcsolatos kérdésekben a valasztas.hu honlapon, valamint a Helyi Választási Irodában tájékozódhatnak. 

 

 

Szilágyi József László

              jegyző

';